Набрав чинності закон про новий ринок електроенергії
08-06-2017

Президент Петро Порошенко підписав прийнятий Верховною Радою в квітні цього року Закон "Про ринок електроенергії" – Україна імплементувала норми Третього енергетичного пакету ЄС. Закон передбачає запровадження нової моделі ринку, що включає такі сегменти, як ринок двосторонніх договорів, ринок "на добу вперед", внутрішньодобовий ринок, балансуючий ринок і ринок допоміжних послуг. Очікується, що новий формат почне повноцінно функціонувати з 2019 року.

В процесі розробки законопроекту Міністерство енергетики і вугільної промисловості України ініціювало широке обговорення положень нормативного документу, до якого приєдналися учасники ринку електроенергії, громадські організації та незалежні експерти.

Свої пропозиції, що потім були підтримані Радою ОРЕ, надала і компанія «Донбасенерго». Вони повинні були зміцнити норми, що стосувалися кожної групи учасників нового ринку – виробників, постачальників, операторів і споживачів електроенергії. Зокрема, йшлося про регулювання питання інвестиційних надбавок до тарифу на електроенергію, строках отримання компенсаційних виплат при будівництві/реконструкції, торгівлі деривативами у ринку «на добу вперед» і внутрішньодобовому ринку, комерційний облік електроенергії та фінансову відповідальність.