Розподіл газу на Слов'янську ТЕС відновлено
15-07-2020

16 липня 2020 р. Слов'янська ТЕС почала постачати електроенергію в об'єднану енергосистему України. Напередодні о 20:40 ПАТ «Донецькоблгаз» відновив розподіл газу на станцію.

Тепер своє вагоме слово має сказати Господарський суд Донецької області, куди енергогенеруюча компанія звернулася з позовною заявою про визнання відсутності в ПАТ «Донецькоблгаз» права вимоги щодо оплати вартості перевищення річної замовленої потужності на 2020 р.

Як ми вже повідомляли раніше, Господарський суд своєю постановою від 12.06.2020 р. застосував заходи забезпечення позову — заборонив «Донецькоблгазу» вчиняти дії щодо припинення або обмеження газопостачання СловТЕС до набрання чинності рішенням суду області. Однак 16 днів газ на СловТЕС не надходив через нібито проведення «Донецькоблгазом» ремонту засувки Ду 600 мм на підвідному газопроводі від ГРС до станції. Фактично, це був прямий шантаж з боку облгазу, оскільки жодні роботи на підвідному газопроводі не проводилися.

Відповідальну позицію у вирішенні цього питання зайняв регулятор ринку — Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, яка заявила про те, що «Донецькоблгаз» повинен скасувати нараховану вартість перевищення річної потужності по «Донбасенерго».

Голова Донецької облдержадміністрації Павло Кириленко 13 липня під час засідання круглого столу також заявив про те, що відновлення постачання газу на Слов'янську ТЕС «має відбутися негайно». При цьому Донецька ОДА попередила, що передбачить низку дієвих заходів у рамках правового поля з метою прискорення відновлення постачання газу.

Колектив Слов'янської ТЕС протягом двох тижнів проводив пікети під будівлями «Донецькоблгазу» та облдержадміністрації. Важливою та цінною була підтримка гірників шахти 1-3 «Новогродівська» — основного постачальника вугілля на СловТЕС. Згідно з рішенням Незалежної профспілки гірників України, шахтарі 1-3 «Новогродівської» підтримали «Донбасенерго» у безстроковому пікеті в Краматорську.

Довідково: станом на 01.07.2020 р. 60,86 % акцій ПАТ «Донбасенерго» належать Приватному акціонерному товариству «ЕНЕРГОІНВЕСТ ХОЛДИНГ», 25 % + 1 акція — державі в особі Фонду державного майна України.

ПАТ «Донбасенерго» об’єднує дві електростанції: Слов’янську та Старобешівську ТЕС (остання з 2014 р. розташована на не підконтрольній Україні території). З березня 2017 р. показники виробничої діяльності активів, розміщених на тимчасово окупованій території в Донецькій області, не включаються у зведену звітність «Донбасенерго» через втрату контролю над ними.

Сумарна встановлена потужність Слов’янської ТЕС становить 880 МВт.