«Донбасенерго» планує продовжити строк роботи Слов’янської ТЕС на 40 років
07-12-2020

Проєкт реконструкції енергоблоку № 6 Слов’янської ТЕС, який включено до переліку пріоритетних інвестиційних проєктів Кабінету Міністрів України на 2020−2023 рр., забезпечить збільшення встановленої потужності Слов’янської ТЕС на 660 МВт і покриття наявного в регіоні дефіциту потужності.

Про це повідомив директор із матеріально-технічного забезпечення й конкурсних торгів, виконувач обов’язків директора з інвестиційних проєктів та перспективного розвитку «Донбасенерго» Олександр Мірошніченко. «Новий енергоблок генеруватиме «чисту» електроенергію відповідно до всіх європейських екологічних стандартів. Фактично, строк роботи СловТЕС, яка минулого року відсвяткувала 65-річчя, буде продовжено на 40 років», — підкреслив О. Мірошніченко.

Нові енергоблоки станції — № 6Б і № 6А потужністю 330 МВт кожен — будуть маневрувати в діапазоні 30-100 % від номінальної потужності (40-100 % без підсвічування). Як зазначив топ-менеджер «Донбасенерго», зараз в Україні енергоблоки після реконструкції маневрують у діапазонах 60-100 % від номінальної потужності. Ті ж вітчизняні енергоблоки, які не були реконструйовані, маневрують у діапазоні 70-100 %.

Під час будівництва 6-го енергоблоку «Донбасенерго» планує реалізувати технологію циркулюючого киплячого шару, яка дасть можливість спалювати близького 2 млн т низькосортного й низькокалорійного вугілля марки «Г».

Довідково: станом на 01.12.2020 р. 60,86 % акцій ПАТ «Донбасенерго» належать Приватному акціонерному товариству «ЕНЕРГОІНВЕСТ ХОЛДИНГ», 25 % + 1 акція – державі в особі Фонду державного майна України.

ПАТ «Донбасенерго» об’єднує дві електростанції: Слов’янську та Старобешівську ТЕС (остання з 2014 р. розташована на не підконтрольній Україні території). З березня 2017 р. показники виробничої діяльності активів, розміщених на тимчасово окупованій території в Донецькій області, не включаються у зведену звітність «Донбасенерго» через втрату контролю над ними.

Сумарна встановлена потужність Слов’янської ТЕС становить 880 МВт.