«Донбасенерго» заявляє про вихід зі статусу «дефолтний»
10-08-2021

Сьогодні, 10 серпня 2021 р., ПАТ «Донбасенерго» втратило статус «дефолтний» перед НЕК «Укренерго». Підключення Слов’янської ТЕС до Об’єднаної енергосистеми України очікується 12 серпня 2021 року.

Нагадаємо, що на початку липня відбувся лавинний обвал цін на електроенергію. Він у сукупності із систематичними маніпуляціями на ринку й недосконалістю регуляторних норм, у рамках яких змушена працювати енергогенерація України, призвели до неможливості виконання Товариством своїх фінансових зобов’язань перед «Укренерго».

«Донбасенерго» відновлює роботу в непростих умовах та за істотного коливання цін на ринку «на добу наперед». Ми очікуємо подальших кроків від керівництва країни щодо формування економічно обґрунтованої ціни не енергоносії, яка б дозволила тепловій генерації виконати свої зобов’язання щодо накопичення вугілля для сталого проходження осінньо-зимового періоду 2021/2022 рр. та виведення теплової генерації із системної кризи», — повідомив комерційний директор ПАТ «Донбасенерго» Олег Ларіонов.

Довідково: станом на 01.08.2021 р. 60,86 % акцій ПАТ «Донбасенерго» належать Приватному акціонерному товариству «ЕНЕРГОІНВЕСТ ХОЛДИНГ», 25 % + 1 акція – державі в особі Фонду державного майна України.

ПАТ «Донбасенерго» об’єднує дві електростанції: Слов’янську та Старобешівську ТЕС (остання з 2014 р. розташована на не підконтрольній Україні території). З березня 2017 р. показники виробничої діяльності активів, розміщених на тимчасово окупованій території в Донецькій області, не включаються у зведену звітність «Донбасенерго» через втрату контролю над ними.

Сумарна встановлена потужність Слов’янської ТЕС становить 880 МВт.