Будівництво 6-го енергоблоку СловТЕС — у переліку пріоритетних інвестпроєктів уряду
18-11-2020

Кабінет Міністрів України визначив перелік пріоритетних для держави інвестиційних проєктів на 2020−2023 рр., серед яких і будівництво 6-го енергоблоку Слов’янської ТЕС за рахунок кредитних коштів і власних коштів ПАТ «Донбасенерго».

Як повідомив міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ігор Петрашко під час засідання уряду 18 листопада 2020 р., розпорядження Кабінету Міністрів дасть змогу затвердити перелік пріоритетних для держави інвестиційних проєктів на відповідні роки із визначенням механізму їх реалізації, що, своєю чергою, дозволить розглядати можливість здійснення першочергового фінансування таких проєктів як пріоритетних, у т. ч. шляхом залучення приватних інвестиційних ресурсів, кредитних коштів тощо для їх реалізації. А також дасть змогу ефективно використати ресурси держави та бізнесу з метою досягнення найкращого результату — зростання економіки, залучення інвестицій, наповнення бюджетів, створення робочих місць.

Зазначимо, що проєкт розпорядження уряду розроблено на виконання пункту 56 Плану заходів з виконання державної програми стимулювання економіки для подолання негативних наслідків, спричинених обмежувальними заходами щодо запобігання виникненню і поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, на 2020−2022 роки. Цей документ визначає перелік пріоритетних для держави інвестиційних проєктів у таких сферах, як енергетика, культура, туристична інфраструктура, наукова та освітня інфраструктура, охорона здоров’я, переробна промисловість, поводження з відходами, прикордонна інфраструктура, природоохоронна сфера, спортивна інфраструктура, транспорт та надання послуг поштового зв’язку.

Довідково: станом на 01.11.2020 р. 60,86 % акцій ПАТ «Донбасенерго» належать Приватному акціонерному товариству «ЕНЕРГОІНВЕСТ ХОЛДИНГ», 25 % + 1 акція – державі в особі Фонду державного майна України.

ПАТ «Донбасенерго» об’єднує дві електростанції: Слов’янську та Старобешівську ТЕС (остання з 2014 р. розташована на не підконтрольній Україні території). З березня 2017 р. показники виробничої діяльності активів, розміщених на тимчасово окупованій території в Донецькій області, не включаються у зведену звітність «Донбасенерго» через втрату контролю над ними.

Сумарна встановлена потужність Слов’янської ТЕС становить 880 МВт.