ПАТ «Донбасенерго» закликає РНБОУ втрутитися в ситуацію з електропостачанням КП «Вода Донбасу»
10-04-2019

З огляду на ситуацію, що склалася з електропостачанням КП «Компанія «Вода Донбасу», ПАТ «Донбасенерго» 8 квітня 2019 року було вимушене звернутися до Ради національної безпеки та оборони України щодо вжиття заходів, спрямованих на стабільне забезпечення питною водою мешканців Донецького регіону.

ПАТ «Донбасенерго» є енергогенеруючою компанією, до складу якої входить структурна одиниця Слов’янська ТЕС, розташована у м. Миколаївка Слов’янського району Донецької області. У статутному капіталі ПАТ «Донбасенерго» частка держави складає 25% +1 акція. При цьому Товариство не здійснює постачання або розподіл електричної енергії на території Донецької області.

1 та 2 квітня 2019 року оперативний персонал СО Слов’янська ТЕС виконав команду диспетчера АТ «ДТЕК Донецькі електромережі» на відключення від енергопостачання КП «Компанія «Вода Донбасу». Внаслідок цього без водопостачання, за даними Донецької військово-цивільної адміністрації, залишилось населення міст Вугледар, Торецьк, Часів-Яр та Волноваського району (близько 70 тис. осіб). Більш тривале відключення призвело б до наступних наслідків:
- припинення водопостачання понад 3,2 млн жителів Донецької області (міста Краматорськ, Маріуполь, Бахмут, Авдіївка та інші);
- припинення водопостачання усіх підприємств та об’єктів критичної інфраструктури на території, підконтрольній Українській владі;
- втрати контролю якості води, зупинки роботи об’єктів хлорного господарства, роботи каналізаційних насосних станцій тощо.

Така ситуація стала приводом для термінового скликання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій під головуванням керівника Донецької обласної ВЦА Олександра Куця.

Відключення від електроживлення КП «Компанія «Вода Донбасу» могло призвести до руйнування ділянок каналу Сіверський Донець-Донбас, що загрожувало масштабними наслідками і затопленням населених пунктів Костянтинівка, Майорськ, Високоіванівка. Відновлення роботи каналу вимагало б витрат у сумі близько 2 млрд грн.

Зважаючи на прогнозні негативні наслідки, комісія заборонила ПрАТ «ДТЕК ПЕМ-Енерговугілля», ДФ ДП «Регіональні електричні мережі», АТ «ДТЕК Донецькі електромережі» припиняти постачання електричної енергії на об’єкти КП «Компанія «Вода Донбасу». Відповідно до статті 6 Закону України «Про питну воду, питне водопостачання та водовідведення» державна політика будується на принципах заборони відключення об'єктів питного водопостачання та централізованого водовідведення від системи живлення через їх стратегічне значення.

3 квітня 2019 року з метою охорони об’єктів критичної інфраструктури відповідно до підпункту 25 пункту 1 статті 4 Закону України «Про військово-цивільні адміністрації» та недопущення знеструмлення КП «Компанія «Вода Донбасу» на територію СО Слов’янської ТЕС прибув підрозділ Національної гвардії України, який взяв під охорону щит управління.

Про цей факт ПАТ «Донбасенерго» поінформувало АТ «ДТЕК Донецькі електромережі», Міністерство енергетики та вугільної промисловості України та ГП «Енергоринок» листом № 01-1.3/00726 від 08.04.2019 року та запропонувало провести відключення КП «Компанія «Вода Донбасу» безпосередньо на підстанції споживача або в інший можливий спосіб.

Таким чином, ПАТ «Донбасенерго» вважає необґрунтованими будь-які звинувачення оператора системи розподілу АТ «ДТЕК Донецькі електромережі» в порушенні ліцензійних умов з боку Слов’янської ТЕС.