ПАТ «Донбасенерго» вимагає вжити дієвих заходів для стабілізації вітчизняного ринку електричної енергії
10-02-2020

ПАТ «Донбасенерго» звертається до міністра енергетики та захисту довкілля України О. А. Оржеля, голови Комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг А. М. Геруса, голови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг В. В. Тарасюка з вимогою втрутитися в ситуацію, що склалася на ринку електроенергії України.

Об’єднана енергосистема України перебуває у надзвичайно критичній ситуації, що викликана регуляторними обмеженнями, запровадженими на ринку електроенергії. Викривлена існуюча модель балансуючого ринку, ПСО, що пов’язане з нефінансовими механізмами, має наслідком економічно необгрунтований профіцит пропозиції атомної генерації, що «штучно» знижує ціни на організованих сегментах ринку та розбалансовує систему. Профіцит базової енергії в лютому 2020 р. становить 2–4 ГВт.

У поточному місяці електроенергія, що виробляється на Слов’янській ТЕС – головному структурному підрозділі ПАТ «Донбасенерго» – продається за ціною 1148 грн/МВт*год, що покриває тільки паливну складову. Середня ціна електроенергії станції за 9–10 лютого взагалі становила 848 грн/МВт*год. За таких складових Слов’янська ТЕС не спроможна закуповувати вугілля та виконувати поточні ремонтні програми, що ставить під загрозу можливість підтримання в робочому стані маневреного обладнання для оперативного покриття сезонних піків в ОЕС України. Так, тільки за 9 днів лютого 2020 р. збиток роботи Слов’янської ТЕС становив 33 млн грн.

З огляду на вищезазначене, ПАТ «Донбасенерго» звертається до регулюючих органів з проханням вжити дієвих заходів для стабілізації ринку електричної енергії та розглянути доцільність внесення деяких змін до документів, що регламентують відносини суб’єктів на ринку.

Довідково: станом на 01.02.2020 р. 60,86 % акцій ПАТ «Донбасенерго» належать Приватному акціонерному товариству «ЕНЕРГОІНВЕСТ ХОЛДИНГ», 25 % + 1 акція – державі в особі Фонду державного майна України, 14,14 % – іншим міноритарним акціонерам.

ПАТ «Донбасенерго» об’єднує дві електростанції: Слов’янську та Старобешівську ТЕС (остання з 2014 р. розташована на не підконтрольній Україні території). З березня 2017 р. показники виробничої діяльності активів, розміщених на тимчасово окупованій території в Донецькій області, не включаються у звітність «Донбасенерго» через призупинення управління.

Установлена потужність Слов’янської ТЕС становить 880 МВт.