"Донбасенерго" і Dongfang Electric International Corporation підписали контракт на будівництво нових енергоблоків на Слов'янській ТЕС
21-12-2018

20 грудня 2018 року відбулось урочисте підписання інвестиційного договору між ПАТ «Донбасенерго» та китайською компанією Dongfang Electric International Corporation (м. Ченду, провінція Сичуань). Угода передбачає спільну реалізацію проекту з реконструкції енергоблока №6 Слов’янської ТЕС. Проект увійшов до переліку перспективних для спільної реалізації урядів України та Китайської Народної Республіки.

Участь у церемонії підписання взяли Перший Віце-прем'єр-міністр України Степан Кубів, заступник Міністра енергетики та вугільної промисловості України Наталія Бойко та Надзвичайний і Повноважний Посол КНР в Україні Ду Вей. Підписували договір Генеральний директор ПАТ «Донбасенерго» Едуард Бондаренко та Президент китайської компанії-партнера Луо Чжиган.

Контрактом передбачено розділення енергоблока №6 на два нові сучасні енергоблоки №6б та №6а потужністю 330 МВт кожний за технологією циркулюючого киплячого шару. Ціна контракту складає 684 295 700 USD.

Згідно з планом блок №6б буде введений в експлуатацію в липні 2022 року, блок №6а – у липні 2023 року. На нових промислових потужностях буде використовуватись вугілля газової марки.

Мета проекту – підвищити ефективність роботи ТЕС, продовжити ресурс її використання на 40 років, скоротити питомі витрати палива та витрати на технічне обслуговування. Крім того, будуть створені нові потужності в енергодефіцитному регіоні з розвиненою інфраструктурою, а енергетична система України отримає додаткові маневрові потужності.

Реалізація проекту сприятиме підвищенню надходжень до державного та місцевого бюджетів і державних цільових фондів, розвитку суміжних галузей України та матиме позитивний соціальний ефект. На період реконструкції енергоблоку №6 буде створено 1500 робочих місць, від початку експлуатації нових потужностей роботою будуть забезпечені 340 осіб. Активізація будівельних робіт забезпечить розвиток інфраструктури м. Миколаївка Донецької області.

Нові енергоблоки відповідатимуть усім технічним вимогам ENTSO-E, екологічним вимогам законодавства України та вимогам Європейських директив з охорони навколишнього природного середовища.

Реконструкція енергоблока №6 Слов’янської ТЕС дозволить значно знизити собівартість виробленої електроенергії, спалювати низькосортне вугілля без додавання природного газу в діапазоні навантажень 40-100%.