СловТЕС зупинено. Позиція Донецької ОДА: поновлення розподілення газу на станцію має бути здійснено негайно
13-07-2020

Сьогодні, 13 липня 2020 р., у Краматорську за сприяння керівництва Донецької обласної державної адміністрації відбулася тристороння робоча зустріч за участю голови ОДА Павла Кириленка з питань відновлення газопостачання на Слов'янську ТЕС з боку ПАТ «Донецькоблгаз» і недопущення виникнення надзвичайної ситуації в регіоні.

Після робочої зустрічі директор Департаменту розвитку базових галузей промисловості ОДА Артем Литвинов повідомив таке: «Донецькоблгаз» має негайно виконати рішення Господарського суду і рекомендації НКРЕКП щодо поновлення розподілення газу на СловТЕС». За його словами, облдержадміністрація сприятиме цьому і вже зараз передбачить низку дій у рамках правового поля задля прискорення відновлення поставок газу.

Як повідомив головний інженер СловТЕС Ігор Бас, нарада продемонструвала конструктивну позицію з боку Донецької облдержадміністрації та абсолютно не конструктивну — з боку ПАТ «Донецькоблгаз». Адже останній був представлений на зустрічі заступником юридичного департаменту, а також спеціалістом з платежів за газ. Крім того, під час наради будь-яких термінів закінчення так званих «аварійних робіт», які, до речі, не проводяться взагалі, не було названо.

Наразі Слов’янську ТЕС зупинено. Станція не генерує електроенергії й не покриває пікові навантаження в електромережі, які становлять понад 300 тис. кВт щодоби.

Друге. Існує реальна загроза щодо обмеження електрозабезпечення комунального підприємства (КП) «Вода Донбасу», яке постачає питну воду Донецькій області. Стабільна робота цього підприємства насамперед залежить від роботоздатності СловТЕС, оскільки КП «Вода Донбасу» приєднано до шин відкритого розподільчого пристрою станції.

Третє. У зв’язку з припиненням розподілення газу на Слов’янську ТЕС будь-які поставки вугілля з безперервного виробництва, яким є шахта 1-3 «Новогродівська», на паливну станцію припинено. Трьохтисячний колектив гірників наразі залишився без роботи та заробітної плати.

Четверте. Зупинка Слов’янської ТЕС — це прямі збитки для «Донбасенерго», а також неможливість вчасно сплачувати підприємством податки в бюджети різних рівнів.

Довідково: станом на 01.07.2020 р. 60,86 % акцій ПАТ «Донбасенерго» належать Приватному акціонерному товариству «ЕНЕРГОІНВЕСТ ХОЛДИНГ», 25 % + 1 акція — державі в особі Фонду державного майна України.

ПАТ «Донбасенерго» об’єднує дві електростанції: Слов’янську та Старобешівську ТЕС (остання з 2014 р. розташована на не підконтрольній Україні території). З березня 2017 р. показники виробничої діяльності активів, розміщених на тимчасово окупованій території в Донецькій області, не включаються у зведену звітність «Донбасенерго» через втрату контролю над ними.

Сумарна встановлена потужність Слов’янської ТЕС становить 880 МВт.