Позиція НКРЕКП: «Донецькоблгаз» має скасувати нараховану вартість перевищення річної потужності по «Донбасенерго»
10-07-2020

9 липня 2020 р. під час засідання Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), відбувся відео-конференц-зв’язок з офісом ПАТ «Донецькоблгаз». На запитання головуючого на засіданні НКРЕКП — голови Комісії Валерія Тарасюка про те, чи вирішується питання про відновлення постачання газу на головну структурну одиницю ПАТ «Донбасенерго» — Слов’янську ТЕС, представник «Донецькоблгазу», голова юридичного департаменту, не зміг дати жодної відповіді та був змушений запропонувати Національній комісії направити всі запитання власному керівництву.

Така кричуща некомпетентність топ-менеджерів «Донецькоблгазу» вкотре підтверджує той факт, що припинення постачання газу на Слов’янську ТЕС є протиправним та юридично не обґрунтованим.

Позиція регулятора ринку електроенергетики НКРЕКП збігається з вимогами ПАТ «Донбасенерго»: за результатами аналізу ситуації, що склалася, НКРЕКП у листі від 07.07.2020 р. № 6955/16.2.7-20 вказало, що замовлена потужність енергетичної компанії має бути розрахована, зважаючи на фактичний обсяг споживання природного газу в попередньому році, а отже, «Донецькоблгаз» має скасувати нараховану вартість перевищення річної потужності по «Донбасенерго».

Наразі ПАТ «Донбасенерго» робить все можливе задля уникнення соціальної напруженості в Донецькому регіоні. Адже припинення газопостачання Слов’янської ТЕС призведе до таких наслідків:

  • шахта 1-3 «Новогродівська», на якій працюють 2,5 тис. гірняків, повідомила про припинення роботи з 11.07.2020 р. З 07.07.2020 р. шахта відвантажує все вугілля на власний склад. Вона є бюджетоутворювальним підприємством м. Новогродівки;
  • Слов’янська ТЕС, кількість співробітників якої перевищує 3000 осіб, зупинить свою роботу 12.07.2020 р. Адже імпортного антрациту на станції залишилося лише на два дні. СлавТЕС є бюджетоутворювальним підприємством м. Миколаївки;
  • електрозабезпечення КП «Вода Донбасу», яке постачає питну воду Донецькій області, залежить насамперед від роботоздатності Слов’янської ТЕС, оскільки КП «Вода Донбасу» приєднано до шин відкритого розподільчого пристрою станції. Вимушена зупинка Слов’янської ТЕС призведе до обмеження електрозабезпечення стратегічного підприємства КП «Вода Донбасу», а отже, — обмеження водопостачання Донецької області.

ПАТ «Донбасенерго» вкотре звернулося до голови Донецької ОДА Павла Кириленка з вимогою втрутитися в ситуацію та припинити шантаж з боку ПАТ «Донецькоблгаз» щодо СлавТЕС.

Сьогодні співробітники станції та гірняки шахти 1-3 «Новогродівська» п’ятий день поспіль пікетували будівлі «Донецькоблгазу» та Донецької ОДА.

Довідково: станом на 01.07.2020 р. 60,86 % акцій ПАТ «Донбасенерго» належать Приватному акціонерному товариству «ЕНЕРГОІНВЕСТ ХОЛДИНГ», 25 % + 1 акція — державі в особі Фонду державного майна України.

ПАТ «Донбасенерго» об’єднує дві електростанції: Слов’янську та Старобешівську ТЕС (остання з 2014 р. розташована на не підконтрольній Україні території). З березня 2017 р. показники виробничої діяльності активів, розміщених на тимчасово окупованій території в Донецькій області, не включаються у зведену звітність «Донбасенерго» через втрату контролю над ними.

Сумарна встановлена потужність Слов’янської ТЕС становить 880 МВт.