ПАТ «Донбасенерго» виступило з офіційною позицією проти можливих змін цінових обмежень на ринку електроенергії
22-08-2019

У понеділок 19 серпня в Офісі Президента України під головуванням очільника держави відбулась нарада щодо функціонування нової моделі ринку та підготовки до осінньо-зимового періоду. Розглядали нагальні питання в енергетиці.

Однією з ініціатив, озвучених у ході наради, була зміна цінових обмежень (price caps) на ринку «на добу наперед» та внутрішньодобовому ринку.

Запропоновано збільшити величину цінових обмежень у нічні години доби на 10% та зменшити на 20% в денні години.

Керівництво ПАТ «Донбасенерго» висловлює офіційну позицію Компанії з цього приводу.

Комерційний директор Олег Ларіонов:

«Вважаємо неприпустимим впровадження таких цінових обмежень на ринку, адже це знизить ціну електроенергії для виробників на 14%, що поставить під сумнів подальше існування теплової генерації в Україні.
Зазначені ініціативи призведуть до повного занепаду Слов’янської ТЕС та інших теплових електростанцій України, дефіциту потужності в енергосистемі з відповідними тяжкими наслідками для всієї держави.

У разі прийняття змін до price caps виробництво електроенергії Слов’янської ТЕС стає збитковим, адже антрацит, на якому працює станція, через відсутність його видобутку на контрольованій території України повністю імпортується, а нові ціни ринку електроенергії не покриватимуть витрат на її виробництво.


Так, собівартість електроенергії Слов’янської ТЕС складає близько 1700 грн/МВт*год, а ціни на ринку після впровадження нових price caps становитимуть близько 1446 грн/МВт*год. Тобто Компанія отримуватиме близько 254 грн збитків на кожній МВт*год відпущеної електроенергії.

Більше того, взимку очікується подорожчання собівартості електроенергії за рахунок сезонного збільшення вартості вугілля на міжнародних торговельних майданчиках.

Таким чином, впровадження нових обмежень на ринку, призведе до вимушеної зупинки Слов’янської ТЕС. Це поставить під загрозу подальшу долю 2800 робітників Компанії та їхніх сімей, а також 15-тисячне населення прифронтового міста Миколаївка, яке може залишитися без опалення у зимовий період. Також зупинка ТЕС призведе до втрати 750 МВт потужності в енергосистемі України.

Вважаємо за потрібне наголосити, що неприпустимо енергетику змішувати з політикою. На енергетичному ринку мають діяти тільки економічні механізми.

За підсумками наради в Офісі Президента України ПАТ «Донбасенерго» направило до всіх компетентних органів влади звернення з проханням розібратися із зазначеною ситуацією».

Лист ПАТ «Донбасенерго» на адресу органів влади щодо цінових змін на ринку електроенергії