На Слов'янській ТЕС готуються до Всесвітнього дня охорони праці
12-04-2017

28 квітня пройде Всесвітній день охорони праці. Він традиційно присвячений не загальним, а конкретним проблемам в сфері безпеки і здоров’я на робочому місці – щороку Міжнародна організація праці визначає тему, до якої необхідно привернути увагу світової громадськості. У 2017 році такою темою стала оптимізація збору і використання даних з охорони праці.

В рамках підготовки до Всесвітнього дня охорони праці на Слов’янській ТЕС пройшов круглий стіл, присвячений темі року. Крім спеціалістів з охорони праці й промислової безпеки СловТЕС в його роботі взяли участь керівники виробничих підрозділів електростанції, головний державний інспектор відділу з нагляду в металургії, машинобудуванні й енергетиці Головного управління Держпраці України в Донецькій області Юрій Славкін, представники Слов’янського районного управління Державної санепідемслужби України і виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві й професійних захворювань України в м. Слов’янську.

Роботу круглого столу відкрив керівник департаменту з ОПіПБ Слов’янської ТЕС Олег Сергієнко. Він представив аналіз діючої на підприємстві системи управління охороною праці, що сертифікована у відповідності до міжнародного стандарту OHSAS 18001:2007. Також очільник департаменту підкреслив, що робота, яка сьогодні проводиться на ТЕС, повною мірою співзвучна тематиці Всесвітнього дня охорони праці-2017. На станції особливу увагу приділяють моніторингу й аналізу СУОП, оскільки повна і об’єктивна інформація щодо стану сфери охорони праці дозволяє проводити ефективну профілактику виробничого травматизму. Недопущення настання тих чи інших ризиків є безумовним пріоритетом й виключає травматизм персоналу, зберігаючи здоров’я та життя робітників.


Юрій Славкін навів дані Міжнародної організації праці: щороку в світі відбувається 270 млн нещасних випадків на виробництві, що призводять до відсутності людей на робочому місці у строк більше трьох днів, і біля 160 млн випадків захворювань, що тягнуть за собою втрату працездатності на більший період. Він підкреслив, що найчастіше травматизм обумовлений неуважністю робітників й нехтуванням ними правилами техніки безпеки. Саме тому увага громадськості набуває такого значення: формування й зміцнення культури охорони праці залежить не тільки і не стільки від фахівців у цій сфері, скільки від кожного, хто працює на виробництві.

Спеціаліст Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві й професійних захворювань детально висвітлив питання виплати компенсацій із тимчасової втрати працездатності у зв’язку з нещасним випадком на виробництві, а представник СЕС ознайомив керівників виробничих підрозділів СловТЕС із санітарно-епідеміологічною ситуацією в регіоні, наголосивши на високій актуальності вдосконалення системи реєстрації повідомлень, збору і аналізу інформації щодо стану безпеки й гігієни праці.

Практично кожен учасник круглого столу акцентував увагу на проблемі стресу як важливого фактору впливу на виробничий травматизм. Спеціалісти впевнені: робоче місце одночасно є значною областю психосоціальних ризиків й ідеальною сферою для їх усунення. Тому в колективах необхідно формувати й підтримувати здорову психологічну атмосферу, традиції взаємодопомоги, культивувати відчуття товариського ліктя.

Історія Всесвітнього дня охорони праці бере початок у 1989 році, коли американські й канадські робітники вперше провели День пам’яті загиблих робітників, що отримали травми на виробництві. Власне Всесвітній день охорони праці вперше відзначили в 2003 році. З того часу щороку 28 квітні у більше ніж ста країнах відбуваються заходи, що мають на меті привернути увагу громадськості до невирішених проблем в області охорони праці. В Україні Всесвітній день охорони праці відзначають з 2007 року.