Бар’єри для надходження капіталу в енергетику мають бути усунені
25-10-2017

З 23 по 27 жовтня в Києві проходить Міжнародний енергетичний форум «Тиждень Відкритої Енергетики». Організатором дискусійного майданчику, що об'єднав представників провідних міжнародних та вітчизняних енергокомпаній, лідерів енергетичного машинобудування, експертів та інвесторів, виступає Всеукраїнська Енергетична Асамблея.

Учасники Форуму протягом п’яти днів формулюють рішення в контексті актуальних питань енергетики, серед яких новий ринок електричної енергії, реалізація положень Енергетичної стратегії України до 2035 року, інвестиційна політика в ПЕК, інтеграція ОЕС України в ENTSO-E, скорочення викидів у відповідності до Директив ЄС, реформування вугільної галузі, застосування новітніх технологій у вітчизняному енерго- та електротехнічному машинобудуванні.

«Донбасенерго» - також серед учасників Форуму. Цього разу компанія акцентує увагу енергетичного співтовариства на необхідності створення ефективної, прозорої та прогнозованої інвестиційної політики в галузі. В рамках сесії «Приваблива інвестиційна політика – обов’язкова умова енергостратегії. Як реалізувати можливості?» заступник директора з правового забезпечення «Донбасенерго» Артем ГОРЯНІН презентував проект реконструкції енергоблоку №6 Слов’янської ТЕС

Нагадаємо, він передбачає фактичне будівництво двох енергоблоків потужністю 330 МВт кожний з котлами, що працюють за технологією ЦКШ (циркулюючий киплячий шар). На сьогодні завершено всі необхідні роботи з підготовки майданчику будівництва, спеціалістами харківського «Турбоатому» виготовлено турбіну для енергоблоку 6Б. Зараз, у зв’язку із зміною алгоритму фінансування проектів реконструкції потужностей ГК ТЕС, «Донбасенерго» зайняте пошуком альтернативних джерел коштів, необхідних на реалізацію унікального для України проекту.

Під час докладу, який спеціалісти компанії назвали «Слов’янська ТЕС: Реконструкція енергоблоку №6 – приклад «невдалого» кейсу залучення інвестицій?», Артем Горянін озвучив ряд важливих тез: актуальність реалізації в Україні таких новаторських проектів, як проект щодо Слов’янської ТЕС, необхідність розробки ефективних і прозорих інструментів залучення в українську енергетику інвестицій та кредитів, що дасть можливість завершити реконструкцію потужностей і, таким чином, дозволить Україні виконати вимоги Енергетичного співтовариства й Директив ЄС. Також представник «Донбасенерго» висловив надію щодо можливості формування в уряді технократичного блоку, який візьме на себе сміливість і функцію прийняття необхідних галузі, у тому числі і непопулярних, рішень.