«Донбасенерго» у зв’язку з припиненням розподілу газу на СловТЕС заявляє про реальну загрозу створення надзвичайної ситуації в Донецькій обл.
02-07-2020

1 липня 2020 р. ПАТ «Донецькоблгаз» припинило розподіл газу на Слов’янську ТЕС. ПАТ «Донбасенерго» вважає такі дії незаконними й заявляє про реальну загрозу припинення виробництва та відпуску електроенергії в об’єднану енергосистему України з боку теплоелектростанції.

Між ПАТ «Донбасенерго» та ПАТ «Донецькоблгаз» укладено договір про розподіл природного газу, який енергокомпанія використовує, у тому числі, для маневрування генеруючими потужностями. Річна замовлена потужність підприємства на 2020 р. визначена на рівні 2019 р. — у розмірі 13 635 506,00 м куб., за які «Донбасенерго» сумлінно сплачує в повному обсязі та в установлені строки.

Однак ПАТ «Донецькоблгаз» у травні 2020 р. здійснило нарахування ПАТ «Донбасенерго» вартості перевищення замовленої річної потужності в розмірі 13 610 477,32 грн та попередило про відключення газопостачання Слов’янської ТЕС у разі несплати рахунку протягом 10 робочих днів.

У зв’язку з неправомірністю цієї вимоги «Донбасенерго» звернулося до Господарського суду з позовною заявою про визнання відсутності у ПАТ «Донецькоблгаз» права вимоги щодо оплати вартості перевищення річної замовленої потужності на 2020 р. Господарський суд ухвалою від 12.06.2020 р. застосував заходи забезпечення позову — заборонив ПАТ «Донецькоблгаз» вчиняти дії щодо припинення або обмеження газопостачання Слов’янської ТЕС до набрання чинності рішенням Господарського суду Донецької області.

Однак ПАТ «Донецькоблгаз» 01.07.2020 р. відключило газопостачання Слов’янської ТЕС, посилаючись на начебто запланований ремонт засувки Ду 600 мм на підвідному газопроводі від ГРС до Слов’янської ТЕС. «Донбасенерго» наголошує на очевидній відсутності будь-яких аварійних чи надзвичайних обставин на підвідному газопроводі від ГРС до Слов’янської ТЕС. Т. ч., підстави відключення 01.07.2020 р. газопостачання Слов’янської ТЕС є свідомо недостовірними та повністю надуманими.

У зв’язку з критичною ситуацією, що склалася, ПАТ «Донбасенерго» звернулося до Офісу Президента України В. Зеленського, Кабінету Міністрів України на чолі з Д. Шмигалем, Ради національної безпеки та оборони України, Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, Служби безпеки України, а також Донецької обласної державної адміністрації з проханням втрутитися в ситуацію та поновити розподіл газу на Слов’янську ТЕС з метою запобігання надзвичайній ситуації в Донецькій області. Адже надійність електрозабезпечення КП «Вода Донбасу», яке постачає питну воду Донецькій області, залежить насамперед від роботоздатності Слов’янської ТЕС, оскільки КП «Вода Донбасу» приєднано до шин відкритого розподільчого пристрою станції. Таким чином, вимушена зупинка або обмеження роботи Слов’янської ТЕС через незаконні дії ПАТ «Донецькоблгаз» матиме наслідком обмеження електрозабезпечення стратегічного підприємства КП «Вода Донбасу», а отже, — обмеження водопостачання Донецької області.

Довідково: станом на 01.07.2020 р. 60,86 % акцій ПАТ «Донбасенерго» належать Приватному акціонерному товариству «ЕНЕРГОІНВЕСТ ХОЛДИНГ», 25 % + 1 акція – державі в особі Фонду державного майна України.

ПАТ «Донбасенерго» об’єднує дві електростанції: Слов’янську та Старобешівську ТЕС (остання з 2014 р. розташована на не підконтрольній Україні території). З березня 2017 р. показники виробничої діяльності активів, розміщених на тимчасово окупованій території в Донецькій області, не включаються у зведену звітність «Донбасенерго» через втрату контролю над ними.

Сумарна встановлена потужність Слов’янської ТЕС становить 880 МВт.