Заява ПАТ «Донбасенерго» щодо масштабних маніпуляцій на ринку, які призвели до необґрунтованого зниження ціни на електроенергію
17-02-2020

Протягом останніх днів у профільній спільноті, а також близьких до неї ЗМІ активно обговорюється тема маніпуляцій на ринку електричної енергії, спрямованих на зниження ціни на електроенергію на ринку «на добу наперед» (РДН). Деякі дискусії з цього питання спрямовані на покладання відповідальності за факт масштабних маніпуляцій на теплову генерацію.

І поки профільна спільнота дискутує стосовно причетності теплової генерації до фактів маніпуляції, несумлінні учасники ринку продовжують подавати заявки на продаж зі свідомо завищеними обсягами електроенергії на РДН, які не підтверджені реальними обсягами закупівлі або робочою потужністю устаткування. За продані обсяги «повітря» такі продавці отримують живі гроші від Оператора ринку, а їх відкрита позиція згодом закривається на балансуючому ринку за ціною на 30 % нижче від РДН у відповідну годину, що додатково розбалансовує енергосистему.

ПАТ «Донбасенерго» заявляє про неприпустимість покладання на теплову генерацію відповідальності за маніпуляції на ринку й нагадує, що з вересня 2019 р. компанія неодноразово порушувала питання недосконалості чинних Правил ринку та Правил РДН/ВДР, а також відкрито пропонувала реальні механізми, спрямовані на недопущення подібних маніпуляцій на ринку.

На сьогодні теплова генерація зазнає значних збитків у зв'язку з тим, що ціна на ринку перебуває на рівні змінних витрат (паливної складової виробництва), а в разі розвантаження ТЕС ці збитки набувають катастрофічного характеру через непокриття зростаючих під час зниження виробництва питомих умовно-постійних витрат. Основний актив компанії – Слов'янська ТЕС – на даний час не здатна закуповувати вугілля й виконувати поточні ремонтні програми, що ставить під загрозу можливість підтримання в робочому стані маневреного устаткування для оперативного покриття сезонних піків в ОЕС України.

На сайті НКРЕКП 14 лютого 2020 р. з'явилося повідомлення про нараду, яка була проведена у зв'язку з вищевказаними маніпуляціями на ринку електричної енергії. Як випливає з пресрелізу Регулятора, «на нараді розглянули детальні результати роботи на ринку «на добу наперед» та внутрішньодобовому ринку за січень та першу декаду лютого 2020 року та констатували, що деякі компанії при продажі електричної енергії суттєво знижують рівень заявлених цін та значно збільшують заявлений обсяг у нічні години доби, що свідчить про маніпулювання ринком. При цьому відсутнє підтвердження вказаних заявок реальним фізичним/імпортованим обсягам електричної енергії». Це повідомлення свідчить, що Регулятор ідентифікував учасників ринку, які в зазначений період продавали «повітря» на різних його сегментах.

«Донбасенерго» закликає державного Регулятора опублікувати на офіційному вебсайті перелік учасників ринку, які допускали маніпуляції в зазначений період, а також негайно втрутитися в ситуацію, що склалася, зупинити дію перекручених неринкових механізмів і скоротити обсяги балансуючого ринку для стабілізації енергосистеми.

З цією метою у стислі строки внести зміни до Правил ринку, які вдосконалять діючі на ньому механізми й унеможливлять ризики маніпуляцій. Серед таких змін:

Першочергові

  • Уведення двох різних цін у кожній годині на придбання й продаж електроенергії на балансуючому ринку – придбання небалансу не нижче +15 % від рівня Рrice Сap; продаж небалансу на рівні -90 % від ціни РДН у відповідній годині (унеможливить одержання маніпулятивної вигоди на балансуючому ринку).
  • Включення 8-ї та 24-ї години в зону денного цінового обмеження (забезпечить економічно обґрунтованими цінами дефіцитні години).
  • Зняття цінових обмежень на продаж електроенергії Гарантованим покупцем (зняття неринкових обмежень з найбільшого продавця на ринку).

Середньострокові

  • Уведення «фінансового» механізму PSO замість «товарного» (унеможливить фінансове незбалансування Гарантованого покупця).
  • Зміна підходу до розрахунку та затвердження Рrice Сap шляхом визначення верхнього або нижнього граничного рівня ціни й припинення розподілу доби на денний і нічний періоди.
  • Уведення відповідальності ВДЕ за створюваний небаланс (зниження розбалансування системи через низьку якість прогнозу виробництва).
  • Впровадження ринку потужності для генерацій (за аналогією з європейськими ринками).

Довідково: станом на 01.02.2020 р. 60,86 % акцій ПАТ «Донбасенерго» належать Приватному акціонерному товариству «ЕНЕРГОІНВЕСТ ХОЛДИНГ», 25 % + 1 акція – державі в особі Фонду державного майна України, 14,14 % – іншим міноритарним акціонерам.

ПАТ «Донбасенерго» об’єднує дві електростанції: Слов’янську та Старобешівську ТЕС (остання з 2014 р. розташована на не підконтрольній Україні території). З березня 2017 р. показники виробничої діяльності активів, розміщених на тимчасово окупованій території в Донецькій області, не включаються у звітність «Донбасенерго» через призупинення управління.

Установлена потужність Слов’янської ТЕС становить 880 МВт.