З 21 березня "Донбасенерго" не контролює роботу Старобешівської ТЕС - офіційна заява
21-03-2017

ПАТ «Донбасенерго» заявляє про те, що з 21 березня не контролює роботу Старобешівської ТЕС*, а також частини структурних одиниць, що розташовані на тимчасово неконтрольованій території.

ПАТ «Донбасенерго» офіційно заявляє про те, що робота Компанії здійснювалась і здійснюватиметься виключно в рамках українського правового поля. До сьогодні ПАТ «Донбасенерго» забезпечувало роботу Старобешівської ТЕС у суворій відповідності з чинним законодавством України.

З метою захисту прав і свобод громадян України й забезпечення національної безпеки Указом Президента України від 15.03.2017 №62/2017 введено в дію Рішення РНБОУ «Про невідкладні додаткові заходи із протидії гібридним загрозам національній безпеці України», яким до виконання пунктів 1 і 2 Мінського "Комплексу заходів" від 12 лютого 2015 року, а також до повернення захоплених підприємств до функціонування у відповідності із законодавством України, введено тимчасову заборону на переміщення вантажів через лінію зіткнення в межах Донецької і Луганської областей.

15 березня 2017 року група компаній ДТЕК офіційно заявила про втрату управління над підприємствами, розташованими на НКТ, в тому числі над ПАТ «ДТЕК Донецькобленерго», ТОВ «ДТЕК Високовольтні мережі», ПрАТ «ДТЕК ПЕС-Енерговугілля», з якими – на виконання Постанови КМУ №263 - ПАТ «Донбасенерго» укладено договори купівлі-продажу електричної енергії.

Неможливість поставки електроенергії підприємствам групи ДТЕК і матеріально-технічного забезпечення роботи Старобешівської ТЕС, а також недопустимість для Компанії будь-яких дій, що суперечать законодавству України, обумовили фактичну втрату контролю над управлінням Старобешівською ТЕС.

ПАТ «Донбасенерго» офіційно повідомило органи державної влади України щодо втрати контролю над управлінням Старобешівською ТЕС. При цьому Компанія вживатиме всіх можливих заходів щодо захисту прав і законних інтересів ПАТ «Донбасенерго».

ПАТ «Донбасенерго» відкрите до співробітництва з органами державної влади і підприємствами енергетичного комплексу України, спрямованого на якнайшвидше врегулювання ситуації. Енергетика як стратегічна галузь української економіки не має втратити висококваліфікованих спеціалістів і потужні виробничі комплекси, консервація або знищення яких призведе до непоправних економічних, соціальних і політичних наслідків.

*Станом на 1 березня на Старобешівській ТЕС працюють 2 340 спеціалістів. З лютого 2017 року Старобешівська ТЕС працює п’ятьма енергоблоками, генеруючи щодня більше 19 тис. МВт*г для населених пунктів, розташованих як на тимчасово неконтрольованій, так і контрольованій територіях Донецької області.
Старобешівська ТЕС працює в Регіональному ринку електроенергії, виконуючи команди диспетчера Донбаської електроенергетичної системи – підрозділу ДП «НЕК «Укренерго». Минулого року електростанція згенерувала більше 5 млн МВт*г, при цьому рівень оплати за відпущену електроенергію залишався вкрай низьким – менше 3%.
З 2014 року всі структурні одиниці ПАТ «Донбасенерго» перереєстровано на контрольованій території України. За результатами 2014-2016 років обсяг податкових та інших обов’язкових відрахувань Компанії до бюджету України перевищив 1,8 млрд грн.