«Донбасенерго» об’єднує зусилля з ключовими гравцями ринку електроенергії для успішної інтеграції ОЕС України в ENTSO-E
08-11-2017

ДП «НЕК Укренерго» і ключові виробники електроенергії підписали меморандум щодо узгоджених дій в рамках майбутньої інтеграції Об’єднаної енергетичної системи України до ENTSO-E. Таким чином НАЕК «Енергоатом», ПАТ «Укргідроенерго», ПАТ «Донбасенерго», ПАТ «Центренерго» та ТОВ «ДТЕК Енерго» зафіксували спільну зацікавленість у приєднанні ОЕС України до енергетичної системи континентальної Європи.

Меморандумом передбачено створення координаційної ради під керівництвом ДП «НЕК «Укренерго». Діяльність Ради буде полягати в експертних консультаціях з технічних питань та сприянні якнайшвидшому виконанню Україною заходів Каталогу вимог, що є частиною Угоди про умови майбутнього об’єднання енергосистем України та Молдови з енергосистемою континентальної Європи. Також учасники ринку в рамках Меморандуму взяли на себе зобов’язання спільно відстоювати інтереси у питанні приєднання ОЕС України до європейської енергосистеми у відносинах з центральними органами виконавчої влади, іншими державними органами та міжнародними партнерами. Протягом місяця з моменту підписання Меморандуму представники сторін мають розробити чіткий план заходів технічного характеру.

«Підписання Меморандуму є важливим і необхідним кроком в рамках євроінтеграційного курсу України в сфері енергетики: ключові учасники ринку електроенергії підтвердили готовність об’єднати зусилля задля реалізації пріоритетів державної політики. Цей документ демонструє взаємну повагу та довіру у стратегічній галузі, без чого неможливі успішне її реформування й ефективна інтеграція вітчизняної ОЕС до енергосистеми Європи», - підкреслив генеральний директор ПАТ «Донбасенерго» Едуард Бондаренко.

Нагадаємо, 28 червня 2017 року у Брюсселі керівник ДП «НЕК «Укренерго» Всеволод Ковальчук підписав «Угоду про умови майбутнього об’єднання енергосистем України та Молдови з енергосистемою континентальної Європи». Документ складається з таких основних частин, як Каталог вимог, безумовне виконання яких необхідне для прийняття рішення про об’єднання енергосистем, Перелік необхідних додаткових досліджень, Дорожня карта. ENTSO-E (European Network of Transmission System Operators for Electricity) — європейська мережа системних операторів передачі електроенергії, що об’єднує 41 суб’єкта із 34 країн. У нинішньому форматі існує з 2009 року як об’єднання ATSOI, BALTSO, ETSO, NORDEL, UCTE та UKTSOA.