Систематичні маніпуляції на ринку призвели до присвоєння статусу «дефолтний» енергогенеруючій компанії з 90-річною історією
06-07-2021

ПАТ «Донбасенерго» попереджає, що лавинний обвал цін на електроенергію в липні поточного року призведе до незворотних наслідків для всієї енергосистеми України.

Систематичні маніпуляції на ринку, а також недосконалість регуляторних норм, у рамках яких змушена працювати енергогенерація України, призвели до того, що ціна на ринку «на добу наперед» (РДН) у травні склала 930 грн/МВт*год, у червні — 1362 грн/МВт*год. Тільки за 6 днів липня ціна «обвалилася» уже до 770 грн/МВт*год. Таким чином, за кілька днів поточного місяця ціна на РДН сягнула найнижчої позначки — без якихось для цього обґрунтованих причин — за всю історію існування нової моделі ринку.

Собівартість електроенергії за такого рівня ціни не покривається жодною генерацією, тим більше тепловою, яка щодня постачає в систему від 2,7 до 5,6 ГВт електроенергії. Усі виробники наразі зазнають катастрофічних збитків, особливо в умовах зростання ціни на паливо (вугілля на європейському хабі (API2) пропонується по 120 дол./т, а ціна на газ в Україні перевищує 15 000 грн/м3). Для порівняння: ціна на електроенергію на європейських сусідніх ринках (Угорщина, Словаччина, Румунія) сягнула позначки в 100 євро/МВт*год.

Компанія «Донбасенерго» неодноразово зверталася до державних органів влади — Кабінету Міністрів України, Міністерства енергетики та вугільної промисловості, Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), Ради національної безпеки і оборони України з інформацією про те, що для теплової генерації, собівартість виробництва якої становить близько 1600 грн/МВт*год, такі збитки призведуть до незворотних наслідків.

Учора зусиллями Регулятора розпочалося розслідування подій, що сталися в останні дні на РДН. Однак, за словами голови НКРЕКП Валерія Тарасюка, «це не ринкова дія — це реанімаційна дія.., коли ринок «ліг». Звертаємо увагу на те, що й ці реанімаційні дії сприяли підвищенню ціни тільки до позначки 861 грн.

ПАТ «Донбасенерго» заявляє, що вже тривалий час генерує тільки збитки, наслідком чого стала неможливість оплачувати послуги НЕК «Укренерго», що призвело до присвоєння компанії статусу «дефолтний» з боку останньої.

Якщо негайно не стабілізувати ситуацію, накопичення вугільної продукції на складах для підготовки до проходження осінньо-зимового періоду 2021/2022 рр. енергогенеруючими компаніями України виключається. Бездіяльність Регулятора може призвести до того, що генеруючі компанії невдовзі не зможуть виконувати власні фінансові зобов'язання перед контрагентами й персоналом, що призведе до наступного банкрутства підприємств енергетичної галузі та соціального вибуху — звільнення десятків тисяч людей.

В умовах недостатнього рівня власних потужностей про стратегічну мету України на 2022 рік — синхронізацію з європейською енергосистемою ENTSO-E — не може бути й мови. Україна стабільно рухається шляхом втрати власної генерації, імпортозалежності та повної втрати енергонезалежності!

«Донбасенерго» закликає Регулятора та всі державні органи влади негайно втрутитися й виправити ситуацію, що склалася на ринку електроенергії, припинити маніпуляції та розробити заходи щодо недопущення подібних масштабних катастроф на ринку в майбутньому.

Довідково: станом на 01.07.2021 р. 60,86 % акцій ПАТ «Донбасенерго» належать Приватному акціонерному товариству «ЕНЕРГОІНВЕСТ ХОЛДИНГ», 25 % + 1 акція – державі в особі Фонду державного майна України.

ПАТ «Донбасенерго» об’єднує дві електростанції: Слов’янську та Старобешівську ТЕС (остання з 2014 р. розташована на не підконтрольній Україні території). З березня 2017 р. показники виробничої діяльності активів, розміщених на тимчасово окупованій території в Донецькій області, не включаються у зведену звітність «Донбасенерго» через втрату контролю над ними.

Сумарна встановлена потужність Слов’янської ТЕС становить 880 МВт.