У «Донбасенерго» повернулись до конкурсів профмайстерності
15-03-2017

У березні на Слов’янській ТЕС пройшов конкурс професійної майстерності серед електрозварювальників. Він став третім «змаганням» за звання найкращого у своїй професії з моменту, коли Спілка молоді «Донбасенерго» за підтримки Дирекції з управління персоналом ініціювала відродження доброї традиції, розробивши для неї новий формат.

У жовтні-листопаді 2016 року за звання справжнього профі боролися хіміки Слов’янської ТЕС, у січні на станції визначили найкращого серед електромонтерів й електрослюсарів, тепер – найкваліфікованішого електрозварювальника. Кожен конкурс складається з двох етапів – теоретичного, за результатами якого визначаються фіналісти (як правило, 5-6 чоловік), й практичного, що дозволяє повною мірою продемонструвати професійну майстерність. Визначають переможців провідні фахівці електростанції й компанії у даному напрямку.

Конкурси професійної майстерності завжди були невід’ємною частиною виробничої культури «Донбасенерго», але в умовах постійного технічного розвитку й зміни стандартів в галузі застаріли і їхня форма, і зміст. Тому в компанії зайнялися пошуком рішень, що дозволили б зробити змагання у професіоналізмі цікавими – аби співробітники мали внутрішню потребу брати в них участь, корисними – аби робітники в процесі підготовки до конкурсу й протягом нього мали змогу суттєво поповнити свій багаж теоретичних і практичних знань і результативними – аби конкурс став сходинкою професійного і кар’єрного зростання.

Ініціатива проведення «профзмагань» належить учасникам Спілки молоді Старобешівської ТЕС. На їхню думку, такі конкурси є прекрасною можливістю для персоналу перевірити знання, визначити напрямки, за якими необхідно розвиватися, підвищити кваліфікацію й стати прикладом для колег. Зрештою, реалізувати себе в професії. У конкурсах беруть участь не лише досвідчені робітники, але й молоді спеціалісти. При цьому новачки не тільки проходили до фіналу кожного конкурсу з трьох, проведених на СловТЕС, але і займали призові місця. Розробниками тестів і практичних завдань для конкурсів стали спеціалісти Старобешівської і Слов’янської ТЕС «Донбасенерго». Вже найближчим часом кращих представників ключових професій визначатимуть і на Старобешівській ТЕС.

Нові конкурси профмайстерності в «Донбасенерго» мають високі шанси не перетворитись на формальний захід й значно підвищити престиж висококваліфікованої праці енергетиків. У складний період, що його переживають генерації і галузь загалом, важливо демонструвати цінність справжніх професіоналів і їхню затребуваність. За збереження саме таких колективів, на створення яких необхідні роки, й бореться кожна компанія.