Обрано оптимальне рішення реконструкції ВРП Слов’янської ТЕС
13-01-2017

15-16 грудня на Слов’янській ТЕС «Донбасенерго» пройшла виїзна нарада Міністерства енергетики й вугільної промисловості України, присвячена роботі галузі за результатами 11 місяців 2016 року. Одне з ключових питань зустрічі стосувалося забезпечення надійного енергопостачання. В рамках його обговорення було представлено рішення щодо реконструкції відкритих розподільчих пристроїв (ВРП) різного класу напруги, розроблені спеціалістами інституту «Теплоелектропроект» для Слов’янської ТЕС.

Представляючи проект «Видача потужності при реконструкції енергоблоку ст. №6 Слов’янської ТЕС з розділенням на енергоблоки ст. №6б и №6а потужністю 330 МВт кожний», заступник технічного директора «Донбасенерго» Валерій Кулеба озвучив три можливих варіанти модернізації ВРП 330, 220 і 110 кВ. Кожен з них, крім установки сучасного обладнання, передбачає можливість підключення майбутніх енергоблоків СловТЕС: енергоблоку 6б – у поле №5 ВРП-330 кВ, блоку 6а – у запроектовану комірку ВРП-110 кВ.

Можливість реалізації запропонованих рішень підтверджено висновками спеціалістів державного НДІ «Укренергомережпроект»: додаткові перевірочні розрахунки з урахуванням зміни конфігурації електричної мережі (через відключення частини повітряних ліній Донбаської енергосистеми) засвідчили, що видача потужності Слов’янської ТЕС при введенні в експлуатацію енергоблоків 6б і 6а, а також режимні параметри за критерієм «напруга» в регіоні розміщення станції
будуть забезпечені без обмеження як в зимовий, так и в літній періоди.

З розроблених рішень щодо реконструкції ВРП оптимальним як з технічної, так і економічної точок зору є варіант, що передбачає поелементну заміну обладнання ВРП-330 і 110 кВ, демонтаж обладнання 220 кВ з переводом споживачів 220 кВ на напругу 110 кВ, будівництво десяти нових комірок 110 кВ. Це рішення, крім зниження втрат електроенергії, підвищить надійність схеми ВРП-110 кВ у зв’язку із секціонуванням, забезпечить можливість розширення 110 кВ за рахунок встановлення додаткових комірок для споживачів, дозволить відмовитись від безперспективного обладнання класу напруги 220 кВ. Отже, модернізовані ВРП 330 і 110 кВ повною мірою забезпечать видачу потужності новими блоками Слов’янської ТЕС, а також приєднання нових ліній, що можуть бути побудовані для покриття дефіциту електроенергії в Донбасі.

Аргументи спеціалістів «Донбасенерго» й надані розрахунки виявилися переконливими – протоколом грудневої наради зафіксовано доручення з розробки до кінця першого півріччя техніко-економічного обґрунтування реконструкції ВРП 330,220 і 110 кВ з виключенням ВРП-220 кВ з головної схеми електричних з’єднань Слов’янської ТЕС. У складі ТЕО, що буде розроблено у відповідності до погодженого з ДП «НЕК «Укренерго» і ТОВ «ДТЕК Високовольтні мережі» завдання, буде передбачено заходи щодо забезпечення роботи прилеглої мережі 110 кВ і споживачів.