"Донбасенерго" готує систему екоменеджменту до передсертифікаційного аудиту
14-03-2017

У «Донбасенерго» продовжується робота з переходу й впровадженню системи екологічного менеджменту (СЕМ) у відповідності до вимог міжнародного стандарту ISO 14001:2015. Підготовку до сертифікації було розпочато компанією ще у 2014 році, але у вересні 2015 року вийшла нова версія екологічного стандарту – ISO 14001:2015. Вона передбачає період у три роки для переходу вибудованої у відповідності з ISO 14001:2004 системи екоменеджменту на нові стандарти управління. З метою коректного й ефективного переходу у «Донбасенерго» пройшов зовнішній діагностичний аудит на відповідність вже запроваджених процедур вимогам стандарту версії 2015 року. За його результатами складено спеціальну матрицю, що стала відправним пунктом в роботі з корегування існуючих алгоритмів СЕМ для їх повної відповідності вимогам ISO 14001:2015.

На даному етапі виконується розробка й запровадження обов’язкових процедур планування СЕМ: корегування реєстрів внутрішньої і зовнішньої документації у сфері охорони довкілля, процедур управління інформацією, розробка процедури ідентифікації й оцінки екологічних аспектів, визначення ризиків і можливостей, пов’язаних з аспектами.

Після цього буде виконано роботу із, власне, ідентифікації й оцінки ризиків, результати якої відкоригують цілі і завдання структурних одиниць «Донбасенерго» у сфері охорони навколишнього середовища. Також виконується постановка екологічних цілей на 2017 рік, 2018-2020 роки, формуються програми їх досягнення. Згідно графіку, цей комплекс заходів буде завершено до травня поточного року.

Вже у березні планується завершити розробку і запровадження обов’язкових процедур забезпечення і функціонування системи екологічного менеджменту: порядок здійснення внутрішніх і зовнішніх комунікацій, корегування внутрішньої процедури з визначення компетентності й обізнаності персоналу, робота якого впливає на екологічні показники, корегування внутрішніх процедур СЕМ для підрядних організацій, внутрішнього порядку з готовності й реагування на позаштатні ситуації в рамках системи екоменеджменту.

Також поточного місяця буде завершено ту частину заходів з розробки й запровадження обов’язкових процедур оцінки ефективності СЕМ, що стосуються підготовки і роботи внутрішніх аудиторів, проведення внутрішніх аудитів і підготовки звітності.